overskrift

 


 


 

Links
 
 
 
 

 

 

 

 

sedivy1Oversigtsbillede over Lzandsudstillingen i Århus 1909, set fra Tangkrogen mod nord. I billedets centrale del, er det muligt at genkende forløbet af gaderne Dalgas Avenue, Henrik pontoppidans Gade, svendborgvej og strandvejen. som det kan ses, var det en kæmpe udstilling, der fyldte en hel bydel. foto lok. hist. arkiv.

 
 
 
 
sedivy2
Landsustillingen i Århus 1909, ved Tuborgs store triumfbue. Fotografiet er taget ud over udstillingsområdet, og personerne på fotografiet, er ikke klar over de bliver fotograferet.
Foto lok. hist. arkiv.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
festskriftpiger1
Foto af festskrift piger, med borgmestergården i baggrunden. Herren til højre må være en tilfældig besøgende på udstillingen..
foto lok. hist. arkiv.
 



Jeg har fundet nogle billeder fra Landsudstillingen, der ikke har været vist så ofte. Jeg har taget et par stykker med her.
Da jeg så billederne igennem, på lokalhilstorik arkiv i Århus, studsede jeg over nogle ens klædte damer, der figurerer på en del af billederne.
De går tilsyneladende omkring på udstilligsområdet, iklædt ens jakker, lange kjoler, store hatte og med mapper under armene. Deres beklædning ser ud til at være en slags uniform, og de stiller sig gerne til disposition for fotografen.
Jeg har forsøgt at finde ud af, hvad de laver på landsudstillingen.

Jeg har imidlertid ikke kunnet finde noget om damerne, hverken i bøger eller tidskrifter, omhandlende Landsudstillingen.


 


 

 

 

festpige2
Festsriftpige. I baggrunden industribygningen.
Foto. lok. hist. arkiv.

 
 
 
 
 
 
festskrift
Festskrift pige/dame med brochure i hånden. Lokalhistorisk arkiv i Århus, har et eksemplar af festskrift brochuren, som kan læses der. Foto. lok. hist. arkiv
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

På et enkelt farvelagt postkort fra landsudstillingen, er jakken rød, og kjolen stribet. Ligeledes er der en rød bort på hatten, hvor der står festskrift.
Det må have været farven på pigernes uniform, og de har jo set flotte og farvestrålende ud, når de har bevæget sig rundt på udstillingsområdet.

Landsudstillingen.

Lidt om Landsudstillinge i Århus 1909.

Billedet øverst, viser landsudstillingen i Århus 1909, tegnet af Franz Sedivy.
Som det kan ses, har det været en kæmpe stor udstilling, der fyldte hele området fra Tangkrogen til Skanseparken, samt en stor del af havneområdet.
Fregatten "Jylland" var også med på udstillingen, og kan skimtes på billedet helt til højre, midtfor.
Billedet viser med al tydelighed, hvor stor udstillingsområdet var, og de store dimensioner udstillingsbygningerne havde.
Landsudstillingen i Århus 1909 må have været en kæmpeoplevelse, som viste det nyeste indenfor videnskab, teknologi, landbrug og havebrug.

Der er skrevet meget om Landsudstillingen i Århus, og lokalhistorisk arkiv i Århus, har mange fotos, med motiver fra udstillings bygningerne, og selve udstillings området. Der eksisterer til lige en del postkort, og oversigtskort.

Iøvrigt harJohan Bender skrevet et stort værk om Landsudstillingen i Århus, som blev udgivet i 2009, i forbindelse med 100 året.

Personerne på fotografierne, er for længst døde og borte, men da billederne blev taget i 1909, havde de livet foran sig.
På mange af de gamle fotos fra landsudstillingen, ses det tydeligt, at personerne ikke har nogen anelse om de bliver fotograferet.
Det gør billederne meget mere interessante at se på, ihvertfald for mig.

Man kan se at mange er i samtale med hinanden, og bevæger sig rundt på udstillingsområdet.

 

festpige1

Forstørrelse af fotografiet på modsatte side.
foto lok. hist. arkiv .


De gamle fotos er heldigvis så skarpe, at det er muligt at lave forstørrelser, så detaljerne fremkommer tydeligere.
På damernes hatte, står skrevet noget, som jeg i første omgang tydede som "Postskrift".
Derfor var min første tanke, at de måske solgte og skrev postkort, for de besøgende, og derefter sørgede for at få postkortene afsendt, måske med et poststempel fra Landsudstillingen.

Da jeg gjorde forstørrelsen tydeligere, kunne jeg dog se at der stod "Festskrift" på hattene, i stedet for.

Jeg fandt derefter et postkort fra Landsudstillingen, hvor en af damerne, står med et lille hæfte eller brochure, og hvor der på forsiden står "Festskrift".
På mange af billederne er deres hatte bundet rundt omkring ansigtet, med en stor sløjfe under hagen.

Damerne solgte Festskrift brochurer, på Landsudstillingen, og lokalhistorisk arkiv, besidder faktisk et eksemplar af en Festskrift brochure, som kan læses der.

festpiger3
3 festskriftpiger, med industribygningen i baggrunden.
Foto. lok. hist. arkiv

Da Landsustillingen var en stort anlagt udstilling, skulle der selvfølgelig ikke spares på personale på udstillingen, hvor tilskuererne kunne hente information. Derfor kan jeg forestille mig, at der var udvalgt mange af disse damer eller piger, til at varetage den opgave, under afviklingen af landsudstillingen i Århus.
Udstillingen strakte sig over flere måneder, fra 15 Maj til 15 September 1909.


salg
Farvelagt postkort fra landsudstillingen 1909.
Postkort lok. hist. arkiv.